078 303 19 20
Bellen
Spoedlevering mogelijk Maatwerk oplossingen 24/7 technisch advies 25+ jaar ervaring Eenvoudig bestellen
Terug naar overzicht

Herstel van lekkage in een compensator in de petrochemische sector

Het probleem: Een petrochemisch bedrijf had te maken met een lekkage in een compensator veroorzaakt door chemische aantasting. De compensator is een cruciaal onderdeel in het leidingstelsel dat bewegingen door temperatuurschommelingen opvangt. Door een klein gat in de compensator ontstond blootstelling aan chemische stoffen die door de leiding stroomt, wat verdere schade veroorzaakt als er niet snel wordt ingegrepen. De lekkage van SO₃-gas (zwaveltrioxide) die door de leiding stroomde zorgde bij contact met water grote problemen.

Heeft u direct een oplossing nodig voor lekkages in uw leidingstelsel? Vraag vandaag nog advies aan over onze Belzona-oplossingen!

Gevolgen van SO₃-gas in contact met water:

SO₃-gas reageert zeer sterk met water en vormt zwavelzuur (H₂SO₄), een sterk corrosieve vloeistof. Deze reactie kan niet alleen ernstige schade aan de infrastructuur van de installatie, leidingen en andere componenten veroorzaken, maar ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van werknemers die aan deze stoffen worden blootgesteld.

De dampen van SO₃ kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kan zwavelzuur, dat uit deze reactie voortkomt, bij contact met huid of slijmvliezen ernstige brandwonden veroorzaken. Het is daarom van groot belang om deze lekkage snel te dichten om te voorkomen dat SO₃-gas in contact komt met water of andere materialen die deze schadelijke reactie kunnen veroorzaken.

De uitdaging: langere stilstand voorkomen

De klant stond onder druk om het proces zo snel mogelijk weer op te starten, want een langere stilstand zou betekenen dat het hele bedrijf weken zou moeten stil gaan, met hoge kosten tot gevolg. Een oplossing moest niet alleen chemisch resistent zijn, maar ook snel uitharden zodat ze binnen de vooropgestelde termijn terug konden opstarten.

Ervaar de snelle en effectieve oplossingen van Belzona zelf! Neem contact op en ontdek hoe wij uw stilstand kunnen voorkomen.

De oplossing voor het herstel van de lekkage

Voor deze specifieke uitdaging werd gekozen voor een combinatie van Belzona 1392 en Belzona 7311:

Belzona 1392, een 2-componenten epoxy phenol novolac coating, werd gekozen vanwege zijn hoge chemische resistentie en zijn toepassing op hoge temperaturen. Uit de Chemical Resistance Chart bleek dat Belzona 1392 uitstekend geschikt was, met een resistentie tot 90 graden in direct contact met desbetreffende chemische stoffen.

Om het product correct aan te brengen, was een gegritstraald oppervlak noodzakelijk. Met behulp van een Pinovo machine werd een oppervlak van Sa 2,5 (reinheidsgraad) en een ruwheid van 75 micron gecreëerd, zodat de Belzona 1392 optimaal kon hechten.

Belzona 7311, een verlijmingsproduct met hoge mechanische sterkte en blijvende elasticiteit, werd gebruikt voor het volledige wrappen van de compensator. Dit product biedt structurele versteviging en kon, in combinatie met de Belzona 9341 reinforcementsheet, een sterke verbinding maken met de ondergrond. Er werd een 4-laags wrap met een overlapping van 50% aangebracht, waarbij elke laag de sterkte van het herstel verhoogt.

Wilt u meer weten over de specifieke technische eigenschappen van Belzona 1392 en Belzona 7311? Vraag nu onze datasheets aan voor alle details.

Applicatieproces

Het oppervlak werd eerst gegritstraald om vervuiling te verwijderen en de vereiste ruwheid te bereiken.

Vervolgens werd het gat gedicht met Belzona 1392, dat een chemisch resistente barrière vormde. Daarna werd de luchtvochtigheid en temperatuur gemeten.

De volgende stap was het aanbrengen van de reinforcement sheet 9341, volledig doordrenkt met Belzona 7311. De compensator werd daarna 4-laags gewrapt, waarbij de wrap met 50% overlap werd aangebracht.

Post-curing werd uitgevoerd met een warmeluchtblazer om het uithardingsproces te versnellen. Hierdoor voldeed het product al binnen een uur aan de vereiste chemische resistentie en mechanische karakteristieken.

Het resultaat: snel weer in productie

Dankzij de toepassing van Belzona 1392 en Belzona 7311 kon het systeem snel weer in gebruik worden genomen, waardoor drie weken stilstand werd voorkomen. De klant profiteerde van de snelle chemische en mechanische resistentie, mede dankzij het post-curing proces.

Technische informatie en ondersteuning:

Senior sales consultant

Heeft u een vergelijkbaar probleem of wilt u meer weten over onze oplossingen voor leidingherstel en -bescherming in de petrochemische industrie? Neem contact op met onze experts bij Perspect Benelux. We staan klaar om u te adviseren en ondersteunen.