+32489849090
Bellen
Terug naar overzicht

Refurbished warmtewisselaar

Een warmtewisselaar in een suikerfabriek had te kampen met ernstige corrosie en vertoonde duidelijke tekenen van aanzienlijke wandverdunning. Om de warmtewisselaar weer in optimale conditie te krijgen, was het noodzakelijk om deze te herstellen en te voorzien van een effectieve beschermlaag.

Gebruikte Belzona producten voor de warmtewisselaar

Het verlies aan oppervlakte werd hersteld met behulp van de Belzona 1511 (Super HT-Metal) coating. Deze speciale coating is niet alleen bestand tegen corrosie, maar biedt ook weerstand tegen een breed scala aan chemicaliën. Nadat de herstelwerkzaamheden waren voltooid, was het duidelijk dat de warmtewisselaar nog extra bescherming nodig had. Daarom werd een test uitgevoerd met een proefvlak om de werking van de Belzona 1391S coating te evalueren. Deze coating werd geselecteerd vanwege zijn vermogen om langdurige bescherming te bieden tegen zowel corrosie als erosie bij hoge temperaturen.

Belzona 1511
Belzona 1511
Belzona 1391S
Belzona 1391S

De werkwijze:

Voorafgaand aan het aanbrengen van de coating werden de stalen onderdelen grondig voorbereid. Eerst werden ze gestraald om het oppervlak schoon en ruw genoeg te maken voor een optimale hechting van de coating. Daarna werden ze tweemaal gewassen met Saltaway en gedeïoniseerd water om eventuele verontreinigingen volledig te verwijderen. Na elke wasbeurt werd het oppervlak zorgvuldig droog geblazen, zodat de onderdelen in de juiste conditie waren om de coating aan te brengen. Met de coating aangebracht, was het vervolgens een kwestie van geduld totdat deze volledig was uitgehard.

Inspectie toont uitstekende resultaten

Twee jaar later vond een inspectie van het proefvlak plaats om de effectiviteit van de coating te beoordelen. De resultaten waren uitstekend: het proefvlak verkeerde nog steeds in perfecte staat, zonder enige tekenen van corrosie of slijtage. De klant was onder de indruk van de prestaties en besloot daarom de volledige warmtewisselaar te laten renoveren met dezelfde beschermingsmethoden.

Deze succesvolle renovatie heeft ervoor gezorgd dat de warmtewisselaar niet alleen weer volledig operationeel is, maar ook beter beschermd is tegen de uitdagende omstandigheden in de suikerfabriek. Hierdoor wordt de levensduur van de warmtewisselaar aanzienlijk verlengd, wat zowel de betrouwbaarheid als de efficiëntie van het productieproces ten goede komt.

Heeft u technisch advies nodig?

Bij Perspect België helpen wij u met technische ondersteuning en duurzame Belzona-oplossingen voor reparatie en bescherming. Neem contact op voor meer informatie en een passend advies.