+32489849090
Bellen
Terug naar overzicht

Flens reparatie

Twee beschadigde flenzen zijn doeltreffend hersteld met behulp van Belzona-producten. Deze flenzen vertoonden risico’s op lekkage door schade aan het flensvlak. Dankzij de Belzona-producten konden de flenzen ter plaatse en binnen een korte termijn gerepareerd worden. De klant koos uiteindelijk voor Belzona-producten vanwege de positieve ervaringen en de uitstekende eigenschappen ervan. Binnen anderhalve dag werden de flenzen met een afmeting van DN800 hersteld met Belzona 1311.

Belzona 1311

Voor deze herstelling hebben de ingenieurs van Perspect Benelux gekozen voor Belzona 1311 Ceramic R Metal. Dit product is specifiek ontworpen voor de reconstructie van geërodeerd of gecorrodeerd metaal. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om metalen oppervlakken opnieuw op te bouwen, maar beschermt deze ook tegen verdere erosie en corrosie. Belzona 1311 Ceramic R Metal hecht uitstekend op een breed scala aan materialen, waaronder staal, aluminium, koper, messing, glas, hout en de meeste kunststoffen. Het is een met keramiek gevulde metaalpasta die zonder oplosmiddelen werkt en eenvoudig te mengen en aan te brengen is bij kamertemperatuur. Tijdens het uitharden krimpt, zet uit of vervormt de pasta niet. Dit product is ideaal voor het herstellen van diverse componenten zoals pompen, warmtewisselaars, afsluiters, nozzles, pijpbochten en metalen verbindingen.

Proces

Reinigen met Belzona 9111: Het oppervlak van de beschadigde flenzen wordt zorgvuldig schoongemaakt en gereinigd. Door middel van Belzona 9111 wordt het oppervlak ontvet en worden andere verontreinigingen verwijderd.

Opruwen met MBX Bristle Blaster: Het flensoppervlak wordt opgeruwd met de MBX Bristle Blaster om een optimale hechting van het Belzona 1311-materiaal te garanderen. In dit geval wordt het oppervlak opgeruwd tot een profielinslag van 75 µm en een reinheid van SA2½, volgens NACE ISO 8501-1.

Mal maken:De mal voor het flensvlak wordt opgebouwd uit betonplex. Deze mal ondersteunt de metaalpasta tijdens het uitharden, zodat deze in de juiste positie blijft.

Invetten van de mal met release agent: De binnenkant van de mal wordt ingesmeerd met een release agent, Belzona 9411. Deze zorgt ervoor dat de Belzona 1311-pasta niet aan de mal blijft kleven.

Aanbrengen van Belzona 1311 met kortharige borstel: Belzona 1311 wordt met een kortharige borstel op het beschadigde oppervlak van de flenzen aangebracht. De pasta wordt in het profiel gewreven, een proces dat ‘inwetten’ wordt genoemd.

Aanbrengen van Belzona 1311 op de mal:Ook de mal wordt voorzien van de Belzona 1311-pasta, in een trapeziumvorm. Deze vorm voorkomt luchtinsluitingen wanneer de pasta later wordt aangedrukt en van binnen naar buiten wordt geduwd.

Voorbeeld trapezium applicatie ter illustratie

Plaatsen van de mal op het flensvlak: De voorbehandelde mal wordt op het flensoppervlak geplaatst, waardoor overtollig materiaal wordt uitgeperst.

Overtollig materiaal verwijderen De mal wordt stevig op de flens gedrukt, zodat het overtollige materiaal eruit wordt geperst. Dit overtollige materiaal wordt vervolgens verwijderd.

Uitharden van de pasta: Het Belzona 1311-materiaal krijgt tijd om uit te harden. Met het uitharden wordt er gewacht tot de pasta met gereedschap bewerkt kan worden en/of licht belastbaar is. De tijdsduur is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Verwijderen van de mal: Nadat de pasta uitgehard is, is het tijd om de mal te verwijderen. De lijmklemmen worden losgehaald en met een zachte tik komt de mal los van het flensvlak.

Werk de boutgaten bij en de buitenzijdes af: Als laatste wordt eventueel overtollige pasta uit de boutgaten weggeslepen met geschikte gereedschappen. en de buitenzijdes afgewerkt.

Alle benodigde producten op een rij:

Belzona 1311

Belzona 1311 Ceramic R Metal is zeer geschikt voor geërodeerd of gecorrodeerd metaal. Ook zorgt dit product voor verdere bescherming tegen erosie en corrosie. Hecht perfect op:

  • Staal
  • Aluminium
  • Koper
  • Glas
  • Hout
  • Kunststof

Belzona 9411 is een speciaal ontwikkelde release agent die voorkomt dat Belzona-composieten en coatings aan ongewenste oppervlakken blijven kleven tijdens het uithardingsproces. Dit product vormt een dunne, niet-klevende laag die makkelijk aan te brengen is en eenvoudig verwijderd kan worden na het uitharden van het aangebrachte materiaal.

bristle blaster

De MBX Bristle Blaster (ExII2GcIIAT4) is een airtool waar een borstel aanzit die door rotatie een ankerpatroon op het oppervlak achterlaat. Door een geavanceerde techniek wordt de snelheid van de borstelpunten verhoogd voor diepere inslag. Verkrijgbaar bij ATEX-tools.com

Heeft u technisch advies nodig?

Bij Perspect België helpen wij u met technische ondersteuning en duurzame Belzona-oplossingen voor reparatie en bescherming. Neem contact op voor meer informatie en een passend advies.