+32489849090
Bellen
Terug naar overzicht

Lekkage aan kiezelgoertank

Een bierbrouwerij kampte met een lekkage in een van hun kiezelgoertanks, veroorzaakt door jarenlange slijtage. Kiezelgoer, gebruikt als filterhulpmiddel in het brouwproces, is van cruciaal belang voor de kwaliteit van het eindproduct. De slijtage had zich na verloop van tijd zodanig ontwikkeld dat er uiteindelijk lekkages ontstonden, met name bij de lasnaden – vaak de zwakste plekken van dergelijke tanks.

Uitdaging: voorbereiding van het oppervlak voor reparatie

Om de lekkage effectief te repareren, was een grondige oppervlaktevoorbehandeling nodig om een sterke mechanische hechting te waarborgen met de Belzona metaalpasta. Echter, de dunne wanddikte van de tank bracht het risico met zich mee dat er tijdens de voorbehandeling verdere schade zou ontstaan. Om dit te voorkomen, werd gekozen voor het gebruik van een MBX Bristle Blaster. Deze tool zorgt voor een zorgvuldig opgeruwd oppervlak zonder extra beschadigingen aan de tank te veroorzaken, wat essentieel is voor een succesvolle reparatie.

Oplossing: snelle reparatie van de lekkage

De lekkage was aanzienlijk en had geleid tot gaten op verschillende plaatsen in de tank. Om deze gaten snel en effectief te dichten, werd Belzona 9611 gebruikt, een snel uithardende epoxy reparatiepasta met een werktijd van slechts 3 minuten. Deze paste is ontworpen voor situaties waarin tijd van groot belang is, waardoor verdere lekkages direct gestopt worden en de productie zo min mogelijk wordt verstoord.

Metaalpasta voor versterking moedermateriaal

Versterking van het moedermateriaal met Belzona 1161 metaalpasta

Na het dichten van de gaten was het cruciaal om de tank duurzaam te versterken, zodat toekomstige lekkages voorkomen worden. Hiervoor werd Belzona 1161 geselecteerd, een surface-tolerante metaalpasta die speciaal geschikt is voor oppervlakken die niet volledig konden worden opgeruwd of waar nog lichte verontreinigingen aanwezig zijn, zoals olieresten. De Belzona 1161 biedt een lange werktijd, wat betekent dat er voldoende tijd is voor nauwkeurige applicatie en plaatsing van de versterking.

Om de duurzaamheid van de reparatie verder te vergroten, werd een Reïnforcement sheet toegevoegd. Deze wapeningslaag fungeert als een extra barrière, waardoor de metaalpasta aanzienlijk sterker wordt en de tank beter bestand is tegen toekomstige belasting.

Uitharding en duurzaamheid

De toepassing van deze oplossing werd uitgevoerd bij een temperatuur van 10 °C, wat essentieel is voor de optimale uitharding van de metaalpasta. De nauwkeurigheid en expertise die in deze reparatie werden toegepast, zorgen ervoor dat de tank niet alleen gerepareerd is, maar ook klaar is om weer jarenlang probleemloos in gebruik te blijven.

Waarom kiezen voor Belzona?

De producten van Belzona bieden u niet alleen een effectieve reparatieoplossing, maar ook een lange-termijn bescherming tegen verdere slijtage en lekkages. Door te kiezen voor Belzona 9611 en 1161, investeert u in de duurzaamheid en betrouwbaarheid van uw apparatuur, wat leidt tot minder uitvaltijd en lagere onderhoudskosten op de lange termijn.

Heeft u technisch advies nodig?

Heeft u te maken met lekkages of slijtage in uw tanks of andere apparatuur? Onze specialisten bij Perspect Benelux staan klaar om u te adviseren over de beste Belzona-oplossingen voor uw situatie. Naast hoogwaardige producten bieden wij ook on-site supervisie, technische trainingen en uitgebreide ondersteuning om ervoor te zorgen dat uw reparaties correct en duurzaam worden uitgevoerd. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Belzona uw onderhoudsstrategie kan versterken en uw bedrijfskosten kan verlagen.